steenuilenkast steenuil

Steenuilenkast voor steenuil geplaatst

Vandaag is door vrijwilligers van de uilenwerkgroep een mooie steenuilenkast voor de steenuil opgehangen in de walnotenboom. We hopen natuurlijk dat er een nest met kleine steenuiltjes in komt.

De geopende kast in de walnotenboom

Steenuiltjes blijven het hele jaar en ze laten zich regelmatig horen. Ze zitten vaak op de palen van het weiland als ze op jacht zijn. Het zijn vrij kleine vogels, niet heel veel groter dan een merel.

Wist je dat steenuilen

  • naast muizen en kleine vogels ook reptielen en insecten eten
  • beschermde vogels zijn
  • honkvaste dieren zijn en het liefst hun hele leven op dezelfde plek blijven
  • geen nest bouwen. Ze broeden in oude bomen, onder dakpannen maar dus ook in nestkasten.
  • graag in de buurt van paarden leven? Ze eten kevers die in de mest zitten.

De bijzondere ingang van de kast is gemaakt om het leegroven van het nest door marters te voorkomen. Dat is namelijk een veel voorkomende oorzaak waardoor broedsels verloren gaan. Marters kunnen de draai door de gaten bij de ingang niet maken en daarmee blijven de kuikens veilig.

Bovenaanzicht van de nestkast. Hier kan je goed de bijzondere indeling zien.

De nestkast is hoog in de walnotenboom opgehangen. De tak in het verlengde van de nestkast moet ervoor gaan zorgen dat de jonge uilen veilig uit het nest kunnen.

steenuilenkast steenuil

Geluid van een steenuil klinkt zo

Meer informatie over uilen kan je hier vinden:

Ook voor de torenvalk werd er ook een nestkast aan een kapschuur opgehangen. Deze kast is aan de voorzijde bijna helemaal open. We zijn benieuwd wat de steenuilenkast voor de steenuil en de nestkast voor de torenvalk gaat brengen!

torenvalk nestkast