Markepad Zelhem

Zelhem, een Achterhoeks dorp met een lange historie

Zelhem is een mooi plattelands dorp op 6 kilometer bij B&B Het Bospaard vandaan. De gezellige dorpskern is een aantrekkelijke plek om even te pauzeren tijdens bijvoorbeeld een fietstocht.

Al in 801 wordt melding gemaakt van het dorp Zelhem, het dorp heeft dus een lange historie. Door de inwoners worden oude tradities in ere gehouden. Zo wordt bijvoorbeeld ’s avonds om 21:00 uur de papklok geluid. Vroeger gaf de papklok in de oogsttijd het einde van de lange werkdag op het land aan. Tijd om pap te eten en te gaan slapen.

Natuurgebied ’t Zand

’t Zand is een groot natuurgebied tussen Zelhem, Ruurlo en Hengelo. Een door recreanten zeer gewaardeerd gebied en heel geschikt om doorheen te wandelen en te fietsen. Met name wandelend kom je op bijzondere plekken.

Het Boelekeerlspad

Het Boelekeerlspad is een rondwandelpad van 6 kilometer lengte tussen Zelhem en Halle. Het is een initiatief van buurtbewoners en voert langs watergangen, waaronder de Halsche Vloed. Verder wandel je langs poelen, landerijen en oude en nieuw aangelegde natuur.

De wandelroute heeft drie startpunten:

  • Boerderij Boldiek, Boldijk 6 Halle
  • Nijmansedijk ter hoogte van Nieuw Reugebrink
  • Stadsedijk, Besseldersbos

Voor meer informatie kijk je op www.boelekeerlspad.nl

Oud Zelhem

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Zelhem, neem dan een kijkje op de site van Oud Zelhem: www.oudzelhem.eu.

Zwembad De Brink

Zin om te zwemmen in een indoor zwembad? De Brink is dan misschien niet het grootste zwembad, het is wel een heel fijne plek om te zwemmen.

Museum Smedekinck

Museum Smedekinck

Hier krijg je een inkijkje in hoe de mensen vroeger leefden en werkten op het platteland in de Achterhoekers. Het museum is gevestigd in een eeuwenoude boerderij en heeft ook een kruidentuin met waterput en een boomgaard met oude fruitrassen.

In de boerderij waan je je in lang vervlogen tijden. De Stal is een expositieruimte met een presentatie over 1200 jaar Zelhem, een unieke collectie bodemvondsten en wisselende exposities.

In de grote Schure staan oude werkplaats- en winkelinrichtingen en is er een expositie over de tweede wereldoorlog ingericht.
Op het erf staat een replica van het kerkje dat de missionaris Ludger rond het jaar 800 in Zelhem stichtte. In het kerkje is ook een expositie over Ludger te zien.